W IILO pomagamy wszystkim uczniom w zdobywaniu wartościowych doświadczeń szkolnych, rozwijaniu współpracy i braniu odpowiedzialności za świat wokół. Dbamy o to, żeby zwykłe lekcje wspierane były ciekawymi przedsięwzięciami. W dniu 5 stycznia 2018 roku uczniowie klasy medycznej wzięli udział w laboratoriach na temat składu chemicznego i wartości odżywczej mleka i przetworów mlecznych. Zajęcia poprowadziła pani mgr inż. Anna Garczewska-Murzyn – redaktor merytoryczny Przeglądu Mleczarskiego. Na laboratoria zostali zaproszeni uczniowie Zespołu Szkół im Emilii Sukertowej-Biedrawiny w Malinowie. Podczas zajęć młodzież dowiedziała się wielu ciekawostek na temat mleka, przemian fizykochemicznych w nim zachodzących oraz produktów mleczarskich uzyskiwanych na drodze fermentacji mlekowej. Spotkanie to tylko część warsztatów przeznaczonych dla licealistów.
Udział w tym projekcie to świetna okazja do poznania zagadnień, których nie ma w programie szkolnym. To także doskonała zabawa, która poszerza horyzonty i pokazuje jakie możliwości daje wiedza poznana w książkach przeniesiona do laboratorium badawczego. Wszyscy z wielkim zainteresowaniem uczestniczyli w zajęciach.
Serdecznie dziękujemy pani Annie Garczewskiej-Murzyn za ciekawe zajęcia i zapraszamy do odwiedzania naszej szkoły.